Mal Rejimi, boşanma sonrası mal paylaşım davaları, adından da anlaşılacağı gibi ancak evlilik birliğinin tasfiyesiyle mümkün olur. Evlilik birliğinin tasfiyesi ya eşlerden birinin ölümü ya da açılmış boşanma davasının sonucunda boşanmanın kesinleşmesi ile oluşur. Uygulamada boşanma davası ile birlikte açılan mal rejimine ait bu tür davalar boşanma davasından ayrılmakta, boşanma davası gerçekleştikten sonra mal paylaşım davasına devam edilmektedir.

Boşanma Ertesi Mal Rejimi Davaları

Boşanma sonrası mal paylaşım davaları için 2002 yılı esas alınır. Taraflar evlenirken veya evlendikten sonra kanundaki mal rejimlerinden birine tabi sözleşme yapmamışlarsa ilk sıradaki yasal mal rejimine, yani edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olurlar. 2002 öncesindeki yani mal ayrılığı dönemde bir eş, diğerinin bir mal edinmesine ve değerinin artmasına katkıda bulunmuşsa bu miktar üzerinden de hak talep edebilir. Bu tür taleplere “katkı payı alacağı ve katkı payı değer artışı” denmektedir.
Taraflar 01/01/2003 tarihine kadar notere başvurup yeni mal rejiminin, evliliklerinin başlangıcından itibaren uygulanmasını kabul eden bir anlaşma yapmadılarsa, 01/012002 tarihine kadar eski rejime, 01/01/2002 tarihinden itibaren de yeni rejime tabi olurlar.

Boşanma Sonrası Mal Paylaşım Davaları

Medeni kanun mal rejimi tasfiye davasına konu olabilen değerleri ise altta olduğu gibi düzenlemiştir.

1) Tarafların evlenmelerinden başlayarak emekleri karşılığında edindikleri tüm mallar.
2) Sosyal güvenlik ve sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacıyla kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı emekli ikramiyesi gibi ödemeler.
3) Çalışma yeteneğinin veya gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar.
4) Kişisel malların gelirleri.
5) Edinilmiş malların yerine geçen değerler. 2002 tarihi sonrası için ise yasa açıkça eşlerin kişisel mallarını belirtmiştir. Alttaki mal ve gelirler tasfiye davasının konusu olmazlar.

Bu tasfiye dışında tutulacak Kişisel mallar:

1. Eşlerden birinin sadece kişisel kullanımına yarayan eşya,
2. Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği mal varlığı değerleri,
3. Manevi tazminat alacakları,
4. Kişisel mallar yerine geçen değerler.

Boşanma avukatı ve diğer avukatlık hizmetleri için lütfen ana sayfamızı ziyaret ediniz.

Boşanma Avukatı | Boşanma Avukatlığı

Beşiktaş Boşanma Avukatı, Maltepe Boşanma Avukatı, Pendik Boşanma Avukatı, Boşanma Avukatı, Güngören Boşanma Avukatı, Kadıköy Boşanma Avukatı, Beykoz Boşanma Avukatı, Beylikdüzü Boşanma Avukatı, Beyoğlu Boşanma Avukatı, Üsküdar Boşanma Avukatı, Küçükçekmece Boşanma Avukatı, Bakırköy Boşanma Avukatı, Başakşehir Boşanma Avukatı, Bayrampaşa Boşanma Avukatı, Zeytinburnu Boşanma Avukatı, Boşanma Avukatı, Esenler Boşanma Avukatı, Esenyurt Boşanma Avukatı, Boşanma Avukatı, Çatalca Boşanma Avukatı, Sarıyer Boşanma Avukatı, Şile Boşanma Avukatı, Silivri Boşanma Avukatı, Avcılar Boşanma Avukatı, Bağcılar Boşanma Avukatı, Bahçelievler Boşanma Avukatı, Şişli Boşanma Avukatı, Sultanbeyli Boşanma Avukatı, Sultangazi Boşanma Avukatı, Sancaktepe Boşanma Avukatı, Adalar Boşanma Avukatı, Arnavutköy Boşanma Avukatı, Ataşehir Boşanma Avukatı, Ümraniye Boşanma Avukatı, Eyüpsultan Boşanma Avukatı, Fatih Boşanma Avukatı, Tuzla Boşanma Avukatı, Kağıthane Boşanma Avukatı, Kartal Boşanma Avukatı.

Whatsapp Ara Tıkla Ara